X
تبلیغات
تغذیه مناسب از سبزی ومیوه


























تغذیه مناسب از سبزی ومیوه

قابلیت جذب کلسیم شیر حدود 2 برابر قرص های کلسیم است
 
 
شیر
 
یک فوق تخصص متابولیسم انرژی و پروتئین گفت: ضریب قابلیت جذب حقیقی قرص مکمل کلسیم حدود 25 درصد و این ضریب در مورد شیر بیش از 40 درصد است.

دکتر عزیزاله کمال زاده عضو هیئت علمی بهسایت ایران با اعلام این مطلب افزود: محلول بودن کلسیم شیر، وجود ویتامین D ، لاکتوز (قند شیر)، ترکیبات پروتئینی فسفردار مانند کازئین ضریب قابلیت جذب آن را افزایش می دهد.

وی با اشاره به اینکه خاصیت بیولوژیکی و متابولیسم کلسیم شیر از کلسیم موجود در مکمل های کلسیمی،آب های معدنی کلسیمی و دیگر منابع غذایی، بیشتر است، یادآور شد: کلسیم موجود در منابع گیاهی و سبزیجات مانند اسفناج، انواع کلم ها و ... نمی تواند، مانند کلسیم شیر برای انسان ها به ویژه کودکان و نوجوانان مفید و قابل جذب باشد.
امروزه بر همگان ثابت شده است که شیر و فرآورده های لبنی، منبع اصلی تامین کننده کلسیم به شمار می روند.

به گفته دکتر کمال زاده، هر لیتر شیر گاو به طور متوسط دارای 1200 میلی گرم کلسیم است که بخش قابل توجهی از آن به طور کامل در طی عملیات هضم، آزاد می شود . اعتقاد عمومی منابع علمی جهان بر این باور است که پتانسیل جذب این نوع کلسیم آزاد شده، بسیار بالاست. به همین دلیل است که در اکثر پژوهش های بررسی قابلیت حل، کلسیم شیر را به عنوان یک منبع بسیار بالای استاندارد قابلیت جذب کلسیم، ملاک قرار می دهند. در مقابل، کلسیم موجود در اسفناج که به شکل غیر محلول است، نیز به عنوان یک منبع کلسیم با قابلیت جذب بسیار کم محسوب می شود.
 
وی همچنین اظهار داشت: شیر نه تنها از نظر کلسیم بسیار غنی است بلکه به عنوان یک غذای کامل محسوب می شود که تقریباً کلیه نیازهای مواد مغذی انسان را تامین می کند. وجود ترکیباتی مثل ویتامین D ، لاکتوز و ترکیبات پروتئینی فسفردار، نه تنها باعث جذب بیشتر کلسیم می شود بلکه شرایط لازم را برای جذب فسفر شیر که برای تراکم استخوان ها ضروری است، نیز فراهم می کند. از همین روست که شیر مناسب ترین ترکیب غذایی تامین کننده کلسیم افراد به ویژه زنان و سالمندان محسوب شود.
 
این فوق تخصص متابولیسم انرژی و پروتئین در ادامه با یادآوری دیگر مزیت های کلسیم موجود در شیر در مقایسه با دیگرمنابع کلسیمی از قبیل کلسیم با منشاءگیاهی، آب های معدنی و قرص های مکمل کلسیم، تصریح کرد: این شرایط، به ویژه زمانی بیشتر اهمیت پیدا می کند که لازم باشد از قابلیت جذب بالای کلسیم در شرایط نامطلوب فیزیولوژیکی افراد، مطمئن بود. زیرا کلسیم به پروتئین ها متصل شده و بدین ترتیب به احتمال زیاد در زمانی که pH معده غیر مطلوب است (مثل زمان فقدان اسید کلریدریک در شیرۀ معده)، در فرم محلول باقی می ماند. از طرف دیگر،کلسیم شیر ممکن است در غیاب ویتامین D نیز، تحت تاثیر لاکتوز در روده باریک، جذب شود. بنابراین، شیر می تواند کلسیم با "قابلیت جذب مطمئن" را که به طور کلی تحت تاثیر عوامل خارجی قرار نمی گیرد، تامین کند. طی سال های اخیر، بیشتر کشورها نسبت به راهکارهای بهبود وضع تغذیه ای کودکان جامعه، توجه خاصی داشته اند و به دلیل اهمیت ارزش غذایی شیر در تمام کشورها، امروزه بر اهمیت توزیع این ماده غذایی در مدارس و از طریق برنامه شیر مدرسه تاکید فراوان می شود.

دکتر کمال زاده رئیس اسبق کمیته ملی شیر مدارس در این مورد گفت: در کشور هایی که سیستم شیر مدرسه را درست اجرا کرده اند،‌ افزایش رشد جسمی و فکری و نیز ارتقای قدرت یادگیری دانش آموزان مشاهده می شود.

وی از تجربه موفق بسیاری از کشورها از جمله کشور تایلند نام برد که مصرف سرانه شیر را از حدود سه لیتر در دهه 1970 به بیش از 28 لیتر کنونی رسانده که دستاورد این اقدام افزایش متوسط قد دانش آموزان از 2 سانتی متر به 5 تا 6 سانتی متر بوده است.

به گفته دکتر کمال زاده، هر چند، ایران از جمله کشور هایی است که جمعیت بالایی از دانش آموزان را تحت پوشش شیر مدارس دارد، اما با توجه به مقدار14 کیلو گرم سرانه هر دانش آموز، شیر مدارس، سهمی حدود 2 درصد از کل شیر تولیدی کشور را داراست. در صورتی که کشور های دیگر جهان اگرچه ممکن است، جمعیت دانش آموزی کمتری را تحت پوشش داشته باشند، اما سرانه شیر مدرسه هر دانش آموز تحت پوشش، بسیار بالاتر و بین 30 تا 50 لیتر است. از طرف دیگر، در حدود 200 تا260 روز در سال در مدارس، بسته های شیر استریل که دارای کیفیت و ایمنی بسیار بالایی هستند، توزیع می گردد در حالیکه در ایران تنها در 70 روز از سال تحصیلی شیر بین دانش آموزان توزیع می شود.
 
 
 کشک

یک فوق تخصص تغذیه گفت: کشک یک ماده غذایی ارزشمند است که از قدمتی طولانی در فرهنگ غذایی ایرانیان برخوردار است.

دکتر کیومرث دانشور در گفت و گو با ایسنا، اظهار داشت: در مناطق مختلف کشور به علت دامداری ایلی اکثر دامداران مازاد شیر تولید شده را به کشک تبدیل می‌کنند و به این وسیله قابلیت نگهداری آن را بالا می‌برند.

دکتر دانشور تصریح کرد: کشک در گروه شیر و مواد لبنی قرار دارد و منبع غذایی غنی از پروتئین، کلسیم، آهن و فسفر است که از دیرباز به عنوان یک افزودنی به غذاهایی مانند آش رشته، آش جو، کشک بادمجان و حلیم بادمجان در کشور استفاده می‌شده است.

دکتر دانشور تاکید کرد: باید تا حد امکان از مصرف کشک مایع بازخود داری کنید و درصورت استفاده 10 تا20 دقیقه قبل از مصرف آن را بجوشانید تا میکروارگانیزم‌های آن کاهش یابد.

وی در پایان اظهار داشت: حتما از کشک‌های بسته‌بندی پاستوریزه شده که دارای برچسب و مجوز بهداشتی هستند، استفاده کنید
 
 

 پرتقال

كلسیم در باغ های پرتقال تولید نمی شود، اما در پرتقال به میزان فراوانی یافت می شود. در مارگارین، صبحانه های حاوی غلات، كیك و مواد انرژی زا وجود دارد. تولید كنندگان موادغذایی، 119 محصول دارای كلسیم را معرفی كرده اند كه این میزان سه برابر آن چیزی است كه در سال 1998 عرضه شده است.

بخش قابل توجهی از مردم هنوز کلسیم را بسیار كمتر از آنچه كه برای داشتن استخوان ها و دندان های محكم لازم است، دریافت می كنند. فقط 10 درصد از زنان 80 ساله و جوان تر 1000 میلی گرم كلسیم تجویز شده و كمتر از یك سوم نوجوانان 1300 میلی گرم را كه برای رشد استخوان هایشان لازم دارند، بطور روزانه مصرف می كنند(بدن در دوران نوجوانی نیمی از استخوان ها را می سازد).

مسئله اینجاست افرادی كه قصد دارند كمبود كلسیم نداشته باشند، ممكن است با مصرف غذاهای غنی شده از کلسیم، بیش از حد نیاز این ماده مغذی را دریافت كنند. در این صورت ممكن است بدن قادر به هماهنگ شدن با آن نباشد.

در اینجا به راه هایی اشاره می كنیم تا بتوانید نیاز بدن خود را به كلسیم تأمین كنید و كمبود و مازاد آن را تشخیص دهید.

کلسیم پنجمین عنصر فراوان در زمین است. مواد غذایی بهترین منبع برای تامین کلسیم هستند، زیرا علاوه بر آن، مواد مغذی دیگری هم دارند؛ برای مثال، در یک لیوان شیر، پروتئین، ریبوفلاوین و ویتامین D به همراه 300 گرم كلسیم وجود دارد.

سرمایه گذاران با تبلیغ نوشابه های صنعتی باعث شده اند که استفاده از شیر كم شود. در حال حاضر بطور متوسط نوجوانان دو برابر شیر، نوشابه می نوشند. غذاهای غنی شده و مكمل می توانند این خلا را پُر كنند. این غذاها موجب می شوند مردم بدون اینكه رژیم غذایی خود را كنار بگذارند، به مقدار لازم از كلسیم بهره مند شوند.

فراوان ترین نوع کلسیم، كلسیم كربنات است که از سنگ آهن و صدف خوراكی گرفته می شود. این نوع كه در بیشتر قرص ها وجود دارد، در صورتی كه به مقدار 500 میلی گرم یا كمتر و در تركیب با غذا و ویتامین D استفاده شود، بهترین تأثیر را دارد.

كلسیم سیتریت كه در بسیاری از آب میوه های غنی شده وجود دارد، به غذا یا ویتامین D نیاز ندارد و كمی بهتر جذب می شود.

صرف نظر از نوع آن، كلسیم با مصرف مقادیر زیاد سدیم، پروتئین یا كافئین از بدن دفع می شود. در ازای هر 500 میلی گرم سدیمی كه مصرف می كنید، 100 میلی گرم كلسیم از دست می دهید و هر گرم از پروتئین برای بدن ارزشی به اندازه 1 تا 5/1 میلی گرم كلسیم دارد. افرادی كه بدنسازی می كنند، با كاهش روزانه 130 گرم پروتئین روبرو شده یعنی تقریبا 50 میلی گرم كلسیم از دست می دهند.

مضرات مصرف بیش از حد کلسیم:

دریافت مقادیر زیاد كلسیم از طریق منابع غذایی دشوار است، اما مكمل ها به راحتی می توانند نیازهای بدن افراد یا حتی فراتر از آن را تأمین كنند.

وجود بیش از 2500 میلی گرم كلسیم در غذاها ممكن است باعث مشكلاتی برای بدن به خصوص زنگ آهن شود.

استفاده بیش از حد كلسیم نیز می تواند مشكلاتی مثل سنگ كلیه ایجاد كند.

تحقیقات نشان می دهد مردانی كه كلسیم زیادی مصرف می كنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.

ممكن است كلسیم یك ماده معدنی جادویی باشد، اما حتی در مورد مواد جادویی هم باید میانه روی و تعادل را رعایت كرد.

 سنجد
   
سنجد استخوان را محکم و دستگاه گوارش را تقویت می‌کند همچنین سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد و خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.
سنجد منبع غنی از کلسیم است و برای افرادی که دچار پوکی استخوان هستند، بسیار مفید است و استخوان‌های افراد را محکم می‌کند.
سنجد برای سلامتی دستگاه گوارش افراد بسیار مناسب است و افرادی که رژیم‌های لاغری دارند، می‌توانند سنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
 سنجد سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد زیرا خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد و در افرادی که مشکلات دستگاه گوارشی دارند، مفید است.
سنجد دارای ترکیباتی مانند فتیکمیکال‌ها است که آنتی اکسیدان خوبی است. 
 
 
بلغور
بلغور گندم وجو نیز دارای کلسیم وآهن فسفروپتاسیم و بخش دیگر از ویتامینها ومواد مورد نیاز بدن می باشد .
دیگر فراورده های گندم مانند نان های سبوس دار مثل نان سنگک ونانهایی که از آردهای غنی شده تهیه می شوند حاوی کلسیم و آهن و ویتامین های مفیدبرای بدن می باشند.
نوشته شده در دوشنبه 11 اردیبهشت1391ساعت 22:44 توسط مهتاج احسانی|

ويتامين هاي A،B،C،E در چه مواد خوراکي وجود دارند؟

1- ويتامين A

منابع طبيعي غذايي:
تخم مرغ، سبزيجات و ميوه هاي رنگي، روغن کبد ماهي، لبنيات، عسل


علائم کمبود ويتامين A:
عفونت دندان، آلرژي ها، موهاي خشک، عقب افتادگي در رشد، سوزش و خارش در چشم، شبکوري، مشکل سينوس، خشکي پوست، ضعف قوه بويايي.


اهميت ويتامين A براي سلامتي:
شکل گيري سالم استخوان ها ، دندان ها و پوست، قوت بخشيدن به لايه خارجي ناخن و ديگر اندام ها، افزايش رشد و سرزندگي و نشاط، رشد و ترميم بافت هاي بدن، مفيد براي سلامت موها و چشم ها و ضروري در دوران بارداري و شيردهي.


موادي که از جذب ويتامين A جلوگيري مي کنند: قهوه، الکل، مصرف بيش از حد آهن، روغن هاي معدني.


موادي که جذب ويتامين A را زيادتر مي کنند: ويتامين C، D،E، F ، روي ، کلسيم، ويتامين B - Complex

2- ويتامين B

الف - B-Complex

منابع طبيعي غذايي :
همه غلات و دانه ها، کبد، مخمر آبجو


علائم کمبود:
کم اشتهايي، پوست خشک خشن، موهاي شکننده و تيره و بي حال، يبوست و جوش.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند: استرس، مصرف بيش از حد شکر، قهوه، الکل، قرص هاي ضد بارداري، عفونت ها، آنتي بيوتيک ها.

 
موادي که به جذب آن کمک مي کنند:
کلسيم ، ويتامين هاي E ، C و فسفر.

ب - ويتامين B1

منابع طبيعي غذايي:
گوشتهاي دل ، جگر، کله پاچه، مغز گردو، جوانه گندم، گوشت خوک، گوشت مرغ، بوقلمون، ماهي، برنج قهوه اي، زرده تخم مرغ، تمام حبوبات، شيره چغندرقند، مخمرآبجو و تمام غلات.


علائم کمبود:
افسردگي، يبوست، عصبي بودن، رشد ناقص در کودکان، کوتاهي انگشتان دست و پا، ضعف، خستگي، حساس بودن نسبت به سر و صدا، کم اشتهايي.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند: تنباکو، استرس، تب، قهوه، الکل، جراحي، صدف خام.


 

موادي که به جذب آن کمک مي کنند: ويتامين B-Complex، سولفور، منگنز، ويتامين B2، آهن، ويتامين C و E.

ت - ويتامين B2

منابع طبيعي غذايي:
پنير، شير، زرده تخم مرغ، مغز گردو، مخمر آبجو، دل و جگر، کله پاچه، تمام حبوبات، شيره چغندرقند.


علائم کمبود: التهاب دهان، مشکلات چشميف سرگيجه، ضعف گوارش، التهابات پوستي.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند: الکل، تنباکو، مصرف بيش از حد شکر، قهوه.


مواردي که به جذب آن کمک مي کنند:
فسفر، نياسين، ويتامينC ، B-Complex، B6 .

ج: ويتامين B6 (پيروکسين)

منابع طبيعي غذايي:
شير، کلم پيچ، گرمک، حبوبات، شيره چغندقند، گوشت، دل و جگر، کله پاچه، جوانه گندم، برنج قهوه اي ، آلو ، سبزيجات پربرگ سبز، مخمر آبجو.


علائم کمبود: احتمال ضعف در کنترل عضلات، عصبي بودن، التهابات و ناراحتي هاي پوستي، اختلالات گوارشي، کمبود ترشح انسولين ، جوش، تحريک پذيري و تند مزاجي، ضعف در عضلات، تشنج در نوزادان، افسردگي، معلوليت ها، آرتروز، کمخوني.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
الکل، قرص هاي ضدبارداري، تنباکو، تابش اشعه راديواکتيو، قهوه.


موادي که به جذب آن کمک مي کنند: اسيدهاي چرب، سديم، ويتامين هاي B1، B2، C و B-Complex.

ث - ويتامين H

منابع طبيعي غذايي:
ساردين، جگر، حبوبات، زرده تخم مرغ، برنج کته، عدس، غلات ،گوشته اي دل و جگر، کله پاچه، مخمر آبجو.


علائم کمبود:
نگراني و دلواپسي شديد، کم اشتهايي، نقص در سوخت و ساز چربي، افسردگي، رنگ پوست مايل به خاکستري، التهابات پوستي.


موادي که ازجذب آن جلوگيري مي کنند:
الکل، سفيده تخم مرغ خام، قهوه.


موادي که به جذب آن کمک مي کنند: سولفور، ويتامين B12، آهن، ويتامين B-Complex، ويتامين C، اسيد پانتوتنيک (PA ، نوعي ويتامين ب کمپلکس)

ج - اينوسيتول

منابع طبيعي غذايي:
مرکبات، گردو، شير، گوشت، مخمرآبجو، شيره چغندرقند، سبزيجات، لسيتين.


علائم کمبود:
مشکلات چشمي، کلسترول بالا، مشکلات پوستي، يبوست.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
مصرف بيش از حد شکر، ذرت، قهوه، الکل.


موادي که به جذب آن کمک مي کنند: ويتامين هاي B1، B2، B-Complex، فسفر.

چ - اسيد پانتوتنيک

منابع طبيعي غذايي:
زرده تخم مرغ، آب پرتغال، مخمر آبجو، حبوبات، جگر، تمام دانه ها و غلات، ماهي آزاد، جوانه گندم.


علائم کمبود: فشارهاي شکمي، حساسيت به انسولين، اگزما، ريزش مو، اسهال، مشکل کليه، پايين بودن قند خون.

 
موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
قهوه، الکل.

 
موادي که به جذب آن کمک مي کنند:
ويتامين هاي C، B6، B12،آهن، بيوتين، B-Complex.


ح – اسيدپارا آمينوبنزوئيک (PABA)

منابع طبيعي غذايي:
سبزيجات پربرگ سبز، گوشت دل و جگر، کله پاچه، ماست، جوانه گندم، شيره چغندقند، مخمر آبجو.


علائم کمبود:
عصبي بودن ، کم خوني، يبوست، خستگي ، سردرد، مشکل گوارش، اگزما، مشکلات پوستي، ريزش مو، کم شدن مقاومت پوست در برابرتابش خورشيد.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند: قهوه، الکل، سولفوناميد (نوعي آنتي بيوتک).


موادي که به جذب آن کمک مي کنند: ويتامين C، آهن، ويتامين B-Complex.

3- ويتامين C (اسيد اسکوربيک):

منابع طبيعي غذايي:
سيب زميني ، گيلاس، جوانه دانه هاي يونجه، فلفل ها، مرکبات، گرمک، کلم بروکلي، توت فرنگي.

 
علائم کمبود:
ضعف عضلاني، کم خوني، کم اشتهايي، عدم انعقاد خون (هموفيلي) تورم در زخم ها و شکستگي ها، خونريزي لثه ها، آسيب ديدگي و کوفتگي، کم شدن مقاومت بدن در برابر عفونت.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
استرس، تب بالا، تنباکو، آنتي بيوتيک ها، آسپرين، کورتيزون.


موادي که به جذب آن کمک مي کنند:
فسفر، کلسيم، ويتامين هاي A ، C و F .

4- ويتامين D

منابع طبيعي غذايي:
چربي، کره، روغن کبدماهي، شاه ماهي، ساردين ها، زرده تخم مرغ، ماهي آزاد، ماهي تن.

 
علائم کمبود:
احتمالا منجر به راشي تيسم مي شود. کمبود نيرو (ضعف عمومي) ضعف عضلاني، جذب ناقص و ناکافي کلسيم، رسوب فسفر در کليه ها، اسهال، بي خوابي، عصبي بودن.


موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
روغن هاي معدني (کاني)

 
موادي که به جذب آن کمک مي کنند:
فسفر، کلسيم، ويتامين هاي A، C، F.

5- ويتامين E

منابع طبيعي غذايي:
کره مارگارين، روغن هاي گياهي، انواع غلات، سيب زميني، شيره چغندرقند، سبزيجات سبز، تخم مرغ، گوشت هاي دل و جگر، کله پاچه، جگر خشک شده، جوانه گندم.


علائم کمبود:
سستي و شکنندگي سلولهاي گلبول قرمز خون، موهاي خشک کمرنگ، نازايي، ضعف و ناتواني، مشکلات گوارشي، سقط جنين، بيماري قلبي، بزرگي پروستات.

 

موادي که از جذب آن جلوگيري مي کنند:
روغنهاي معدني، روغن و چربي فاسد شده، قرص هاي ضد بارداري.


موادي که به جذب آن کمک مي کنند:
فسفر، کلسيم، Choline (نوعي ويتامين B-Complex) ، ويتامين هاي A، C، F.
منبع: www.bia2ma.com

نوشته شده در دوشنبه 11 اردیبهشت1391ساعت 14:30 توسط مهتاج احسانی|

 

رزماری ضدافسردگی والتهاب

 

 
رزماری یا اکلیل کوهی، گیاهی چند ساله، معطر و از خانواده نعنائیان است که برگ‌های سوزنی شکل و همیشه سبز دارد.

آشنایی با خواص دارویی گیاه رزماری یا اکلیل کوهی 

رز ماری یا اکلیل کوهی گیاهی چند ساله وازخانواده نعناییان و بسیار معطر است که برگهای سوزنی شکل وهمیشه سبز دارد.

این گیاه در کشورهای اروپاییجایگاه خاصی در آشپزخانه داشته و در تهیه سس‌ها و گوشت کباب وجود آن ضروری است.

این گیاه، بومی مناطق مدیترانه و اوروگوئه است. گل‌های آن در رنگ‌های گوناگون سفید، صورتی، بنفش یا آبی می‌رویند.

نام رزماری برگرفته از کلمات لاتین ""ros به معنای شبنم و "marinus" به معنای دریا است. ارتفاع بوته این گیاه 50- 20 سانتی‌متر است و در شرایط مناسب آب و هوایی که برای این گیاه همان هوای گرم و مرطوب است ارتفاع آن به 150 سانتی‌متر هم می‌رسد.

از نظر خواص طبی و دارویی رزماری اثر ضدعفونی کننده و معرق داشته و جریان خون را در اندام‌های شکمی افزایش می‌دهد و در تحریک میزان ترشح شیره‌های گوارشی و صفرا بسیار مفید است.

 

برخی از مهمترین خواص دارویی گیاه رزماری یا اکلیل کوهی عبارتند از:

 

 ضد درد، ضدعفونی‌کننده، ضد افسردگی، ضد التهاب، خلط‌ آور، ضد ویروس و تقویت

 کننده نیروی جنسی است.

این گیاه شفا‌بخش، برای معالجه رماتیسم، فلج، سستی اعضاء، تشنج، اختلالات عصبی

 و تنفسی و همچنین نارسایی کبد و کیسه صفرا مفید و موثر است.

باعث گشادی رگ‌ها و تقویت گردش خون می‌شود بنابراین برای جلوگیری از ریزش موها

 مفید است.

محققان در تحقیقات خود متوجه شدند این گیاه نه‌ تنها حافظه بزرگسالان را تقویت می‌کند بلکه برای تقویت حافظه دانش‌آموزان نیز مفید است.

خستگی‌های مفرط را بهبود بخشیده و برای رفع اضطراب و پریشانی توصیه می‌شود.

دردهای عضلانی را تسکین می‌بخشد و سوءهاضمه ناشی از استرس را برطرف می‌می‌کند.

در رایحه‌ درمانی استفاده‌های بسیاری از این گیاه می‌شود که ایجاد احساس جوانی و شادابی، ‌عشق و سلامتی و نیز خواب راحت از جمله کاربردهای موثر این گیاه در این حرفه است.

از گیاه رزماری برای رفع چاقی، بیماری‌های کبدی و معدی، برونشیت و آسم استفاده می‌شود.

استفاده از این گیاه برای تنظیم ضربان قلب توصیه می‌شود.

استفاده درآشپزی:

از برگهای تازه و خرد شده اکلیل کوهی به دلیل وجود اسانس معطر و روغن فرار و همچنین تانن در سالاد و در تهیه خوراکهای مرغ و ماهی استفاده می شود. پودر برگهای خشک شده اکلیل کوهی به تنهایی یا همراه با سایر ادویه جات به عنوان چاشنی جهت خوش طعم نمودن غذاها به خصوص سس سالاد به کار می رود.

توجه:

مادران باردار،‌ مبتلایان به صرع از مصرف این گیاه خودداری کنند همچنین در موارد حساسیت‌های شدید از این گیاه دارویی استفاده نشود.

نوشته شده در شنبه 9 اردیبهشت1391ساعت 23:58 توسط مهتاج احسانی|

 

زنجبیل؛ دارویی برای تهوع

 

زنجبیل

زنجبیل یا زنجفیل گیاهی است با نام علمی ZINGIBER OFFICINALE که به نام عمومی GINGER در دنیا مشهور است. از نام های دیگر آن می توان به جربیل و زنزبیل نیز اشاره نمود. البته گونه های دیگری از این گیاه نیز وجود دارد که در ادامه توضیح داده می شود. زنجبیل، گیاهی است چند ساله که دارای ریزوم های غده ای است. ساقه های گیاه به طور عمودی از ریزوم ها خارج شده و در انتها به گل های زرد و زیبا منتهی می شوند. برگ های این گیاه پهن بوده و با غلافی به ساقه های متصل شده اند. قسمت مورد استفاده زنجبیل، بیخ آن است که پس از پژمرده شدن گیاه، آن را از زمین در می آورند و در تشتی چوبی ریخته، به هم اصطکاک می دهند تا پوست روی آن گرفته شود و بعد مغز چوبی آن را خشک می کنند. این گیاه بومی هندوستان است، ولی در نقاط دیگری از جهان از جمله چین نیز وجود دارد. کشت این گیاه در نقاطی مانند جنوب آسیا، آفریقای شمالی، جامائیکا، مکزیک و ژاپن معمول است.

تاریخچه

کاربرد دارویی زنجبیل به هندوچین باز می گردد. نشانه های کاربرد آن در کتب دارویی چین پیدا شده است. در قرن سیزدهم با مشخص شدن خواص آن، مصرفش در آشپزی سراسر اروپا رایج شد. زنجبیل در عطاری های قرون وسطی جایگاه خاصی داشت و از آن برای درمان تهوع و نفخ استفاده می شد.

اثرات درمانی

زنجبیل جزء گیاهان دارویی مهم بوده و دارای خواص متعددی از جمله ضد تهوع، مقوی قلب، ضد لخته شدن خون ، ضد باکتری، آنتی اکسیدان ، ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، ادرارآور، کاهش اسپاسم، محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ، افزایش ترشحات روده ای معدی، پایین آورنده ی کلسترول خون، محرک گردش خون مغزی و محرک هضم غذا می باشد.

از زنجبیل استفاده های متنوعی می شود. از کاربردهای جدید آن می توان پیشگیری از: تهوع و استفراغ، کم اشتهایی ، بی اشتهایی روانی ، اسپاسم روده، برونشیت، مشکلات روماتیسم را نام برد. در صنعت غذایی هم به عنوان چاشنی استفاده می شود.

در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که زنجبیل دارای خاصیت ضد سرطانی می باشد. جینجرول، مهم ترین جزء تشکیل دهنده ی زنجبیل که مسئول ایجاد طعم و مزه در این گیاه می باشد، از رشد سلول های سرطانی مخصوصا سرطان روده بزرگ در انسان جلوگیری می کند.

زنجبیل با افزایش ترشح بزاق دهان و آنزیم های مجرای گوارشی، به هضم و جذب مواد غذایی کمک می کند.

زنجبیل با بیرون راندن مخاط خلطی از ریه ها، به درمان آسم، برونشیت و دیگر مشکلات تنفسی کمک می کند.

زنجبیل نیروبخش، مقوی معده، بادشکن و ضد رقت خون می باشد. درمان کننده یرقان است. اگر پودر آن را روی پوست بدن مالش دهند، آن را تحریک و قرمز می کند. تقویت کننده حافظه، بازکننده کبد و قاطع بلغم است و رطوبات غلیظی که در روی جدار روده و معده چسبیده باشد، از بین می برد. زنجبیل را جهت فلج و ضعف اعصاب تجویز کرده اند. زنجبیل برای درمان اسهال ناشی از مسمومیت غذایی نیز مفید است. تشنگی را برطرف می کند. مخلوط زنجبیل با نبات و کندر را جهت جلوگیری از نفخ میوه های نارس تجویز کرده اند. ضماد زنجبیل جهت گری(داءالثعلب) و فرو بردن ورم سودمند می باشد. اگر زنجبیل را کوبیده و روی آبگوشت بپاشند، درد مفاصل را تسکین می دهد. علاوه بر این مالیدن زنجبیل خشک و آب تازه ی آن برای معالجه رماتیسم نافع است. برای غدد فوق کلیه مفید بوده و ترشح هورمون کورتیزول را از این غدد زیاد می کند و بیشتر خواص زنجبیل به همین دلیل می باشد.

در چین از ریشه و ساقه ی زنجبیل به عنوان آفت کش برای دفع شته و هاگ های قارچ ها استفاده می شود.

با توجه به میزان متغیر اسانس زنجبیل که ارزش دارویی آن مزبوط به آن است، انواعی از زنجبیل که بالاتر از 5/1 درصد اسانس داشته باشند ارزش دارویی دارند. بنابراین در صورتی که زنجبیل کهنه باشد و یا به صورت پودر برای مدت طولانی مصرف نشود، کم کم اسانس(رایحه ی) آن کم شده و ارزش دارویی آن کاهش می یابد.

از انواع زنجبیل، انواع هندی، آفریقایی و جامائیکایی دارای ارزش بالا بوده، و نوع ژاپنی از ارزش کمی برخوردار است، طوری که نوع ژاپنی برای استفاده ی دارویی توصیه نمی شود.

مهم ترین ترکیبات شیمیایی

مهم ترین ترکیبات زنجبیل شامل مواد بودار سوزاننده ای است که بیشتر اثرات اصلی آن مربوط به همین مواد است.

ترکیبات اصلی آن شامل: انواع قندها (50 تا 70 درصد)، چربی ها ( 3 تا 18 درصد)اولئورزین(4 تا 5/7درصد) و ترکیبات سوزاننده (1 تا 3 درصد) است.

یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه(6 گرم) حاوی 5 کالری، یک گرم کربوهیدرات و مقدار بسیار جزئی چربی، پروتئین و فیبر می باشد.

فرآورده های زنجبیل

فرآورده های مختلفی از زنجبیل در سراسر جهان موجود است که شامل پودر، محلول الکلی، اسانس و عصاره ی تازه ی زنجبیل است. میزان مصرف آن تا سه گرم در روز بلامانع است. البته این میزان ممکن است به صورت 2 تا 3 نوبت مصرف شود(مثلاً سه نوبت یک گرمی) و یا به عنوان ضد تهوع می توان یک جا از 2 گرم آن استفاده کرد.

یک سس حیرت انگیز:

زنجبیل را با روغن زیتون ، فلفل قرمز خشک شده، دارچین، میخک، برگ بو و پیاز مخلوط نماییید تا سُسی لذیذ حاصل شود.

موارد منع مصرف

- در کودکان زیر دو سال نباید استفاده شود.

- مصرف زیاد زنجبیل موجب سوزش سردل می شود.

- افرادی که سنگ کلیه دارند، باید قبل از مصرف زنجبیل حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

- اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و آسپیرین مصرف می کنید، زنجبیل نخورید.

- مصرف زیاد زنجبیل ممکن است با داروهای قلبی و دیابت تداخل نماید.

- مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی باید در حد متعادل باشد.

- مصرف زیاد زنجبیل ممکن است باعث اختلالات سیستم عصبی مرکزی گردد.

منابع:

زبان خوراکی ها(تالیف مرتضی نظری)

ماهنامه دنیای سلامت(شماره 10)

 

مطالب مرتبط:

چای زنجبیل، نوشیدنی زمستانی

درمان تهوع با زنجبیل

زنجبیل با سرطان تخمدان مبارزه مى كند

زنجبیل و فلفل سرطان های مرگبار را درمان می‌کنند

گیاهی برای سردردهای بی‌پایان

داروهای گیاهی برای التهاب مفاصل

نوشته شده در شنبه 9 اردیبهشت1391ساعت 23:20 توسط مهتاج احسانی|

 آناناس

 

 

دانشمندان می‌گویند در آناناس نوعی ماده وجود دارد که عملکرد پروتئینی را که در ۳۰ درصد سرطان‌ها دخیل است، متوقف کرده و قادر است سیستم ایمنى بدن را براى هدف قرار دادن و نابود ساختن سلول هاى سرطانى تحریک کند.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، این خاصیت آناناس به ویژه در مورد سرطان سینه، ریه، روده بزرگ، تخمدان و سرطان پوست به اثبات رسیده است. گفتنی است آناناس حاوی کربوهیدرات ، پروتئین ، چربی و آب است .

این در حالی است که تاثیر آناناس در مورد افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن از دیرباز شناخته شده بود و پزشکان همواره توصیه می‌کنند که بیماران پس از عمل‌های جراحی یا دچار شدن به بیماری‌های عفونی آناناس مصرف کنند.

آناناس میوه نواحی گرمسیری است. اگر چه این میوه به صورت تازه ارزش غذایی بالایی دارد اما کنسرو آن نیز بسیار مفید است. در این مطلب از سایت «ehow» به چند خاصیت این میوه اشاره خواهیم کرد که خواندن آن می تواند مفید باشد.

کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم، سدیم و منگنز از دیگر املاح و مواد معدنی تشکیل دهنده آناناس به شمار می‌آیند. آناناس منبع غنی از ویتامین C بوده و حاوی ویتامین A و B1 و B2 است.
یک فنجان آناناس، ۷۳ درصد منیزیم مورد نیاز بدن را تامین می کند.
▪ آناناس را بین غذا بخورید.
▪ آب آناناس مانع از تجمع بیش از حد آب در بدن می شود و در حفظ تعادل آب بدن کمک می کند.
▪ برای افرادی که از یبوست رنج می برند مفید است.
▪ آناناس سرشار از کلسیم، پتاسیم، فیبر و ویتامین c است و کمی کلسترول و چربی دارد.
▪ ویتامین c موجود در آن، مقدار زیادی آنتی اکسیدان قابل حل در آب دارد و به این ترتیب می تواند با رادیکال های آزاد که به سلول های طبیعی حمله می کنند مقابله کند.
▪ برومیلین (Bromelain) موجود در این میوه، تاثیر ضدالتهابی چشمگیری دارد و برای درمان بیماری هایی مانند سینوزیت حاد، گلودرد، نقرس و آرتروز موثر است. زخم های عادی و پس از عمل جراحی را نیز سریع تر بهبود می بخشد.
▪ آنزیم های موجود در این میوه، به طور موفقیت آمیزی برای درمان آرتریت روماتوئید و سرعت بخشیدن به مرمت بافت هایی که بر اثر زخم ( زخم ناشی از دیابت و عمل جراحی) به وجود آمده به کار می رود.
▪ آناناس مانع لخته شدن خون می شود و در از بین بردن رسوب روی دیواره های سرخرگ ها کمک می کند. * با ضعف حافظه و عوارض پس از آن مقابله می کند.
▪ در تشکیل استخوان های سالم موثر است.
▪ ویتامین c موجود در آن، خطر بیماری های لثه را کاهش می دهد و با باکتری های مهاجم و سموم دیگری که باعث بیماری لثه می شود، مبارزه می کند.
▪ آناناس رسیده برای زنانی که از درد قاعدگی رنج می برند مفید است.
▪ در حفظ سلامتی چشم موثر است و مانع بیماری های چشمی مربوط به سن می شود.
▪ مولکول های مفید در ساقه های این میوه با برخی از انواع سرطان مقابله می کند.
▪ فیبر موجود در آن با کاهش وزن و حفظ وزن ارتباط دارد.
▪ ویتامین B۱ موجود در این میوه برای سلامتی قلبی عروقی و عملکرد سیستم اعصاب مفید است.
▪ آب آناناس تازه در دفع کرم های روده ای، دیفتری، عفونت گلو و حالت تهوع صبحگاهی موثر است.

نوشته شده در سه شنبه 5 اردیبهشت1391ساعت 0:46 توسط مهتاج احسانی|

چند توصیه برای داشتن شکمی تخت

شاید در گام اول کار سختی به نظر بیاید اما با اندکی تلاش همه کاری شدنی است.

می دانید راز موفقیت در چیست؟ تغذیه ی متناسب، ورزش، خواب کافی.

در این مقاله توصیه هایی برای داشتن شکمی تخت و مورد دلخواه شما ارائه می دهیم. مثل همیشه با ما همراه باشید.

ورزش، ورزش، ورزش

لطفاً ورزش کنید. این که تیتر را آن قدر با تاکید نوشته ایم بی دلیل نیست. نتایج پژوهش های متعدد نشان داده است برای داشتن شکمی تخت دنبال کردن رژیم غذایی کافی نیست. برای آب کردن چربی هایی که دور شکم جا خوش کرده اند لازم است که ورزش کنید.

خواهش می کنیم در یک باشگاه ورزشی ثبت نام کنید. اگر نمی توانید پیاده روی کنید. اگر بهانه می کنید که وقت ندارید سعی کنید بعد از کار چند ایستگاه مانده به منزل از اتوبوس یا تاکسی پیاده شده و مسیر را تا خانه پیاده بروید. پشت میز یا فرمان نشستن شما را از ریخت می اندازد. از ما گفتن بود.

از مصرف چربی های ترانس بپرهیزید

نتایج پژوهشی که روی میمون ها انجام شده است نشان می دهد مصرف چربی های ترانس حتی اگر غذاهای پرکالری نخورید باز هم باعث تجمع چربی ها در ناحیه ی شکم می شود.

فلاوونوئیدهای موجود در گیاه شیرین بیان از تجمع چربی در ناحیه شکم جلوگیری به عمل می آورند. توصیه می کنیم به جای آدامس یا آب نبات چوب گیاه شیرین بیان را بجویید.

چربی های ترانس که از هیدروژنه کردن چربی های گیاهی به وجود می آیند در تمام محصولات صنعتی حاوی روغن های نباتی هیدروژنه وجود دارند. در هنگام خرید مواد غذایی به دقت ترکیبات آن را مطالعه کنید. اگر اسم چربی های ترانس و روغن های هیدروژنه را دیدید از خرید آن منصرف شوید.

مصرف گلوسیدها و چربی های امگا 6 را کاهش و مصرف چربی های اشباع نشده ی مونو و امگا 3 را افزایش دهید

داشتن تغذیه ای که در آن سهم کمتری به چربی های خانواده ی امگا 6 مثل روغن آفتابگردان و روغن ذرت داده شود و در عین حال چربی های اشباع نشده ی مونو مثل روغن زیتون، زیتون و آووکادو و همچنین امگا 3 هایی مثل روغن کلزا و گردو بیشتر مصرف شود رژیمی است که از تجمع چربی ها در ناحیه ی شکم جلوگیری می کند. این ادعا نتیجه ی پژوهشگران اسپانیایی است که معتقدند برای داشتن شکمی تخت باید مصرف امگا 3 ها و چربی های اشباع نشده ی مونو را در الویت برنامه ی غذایی تان قرار دهید

چربی های اشباع نشده مونو

علاوه بر این در طی پژوهش های دیگری مشاهده کردند تجمع چربی ها در شکم داوطلبانی که تغذیه ای سرشار از چربی های اشباع نشده ی مونو داشته اند کمتر بوده است. برعکس افرادی که رژیمی سرشار از گلوسیدها (نان و مشتقاتش، مواد غذایی شیرین، سیب زمینی) دارند بیشتر از ناحیه ی شکم چاق می شود. به علاوه این داوطلبان از مقاومت انسولین نیز رنج می بردند.

نتایج پژوهش دیگری که در دانشگاه یِل روی افراد نسبتاً چاق انجام شد نشان می دهد داشتن یک رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع نشده ی مونو در عرض 28 روز میزان چربی ها را 33 درصد کاهش داده است. داوطلبان شرکت کننده در این پژوهش در حدود 4 کیلو وزن و 5 سانتی متر سایز کم کردند. البته تحقیقات در این باره همچنان ادامه دارد.

میوه های بدون هسته مثل بلوبری و مورد صحرایی میل کنید

شاید بگویید وقتی بلوبری در ایران وجود ندارد چرا این همه تاکید می کنیم. حق با شماست. اما توجه داشته باشید که ما خواننده هایی داریم که خارج از ایران زندگی می کنند و به این قبیل میوه ها دسترسی دارند. علاوه بر این تاکید ما برای این است که راه واردات یا به نوعی کشت این قبیل محصولات در ایران رواج یابد. بلوبری بسیار مفید است.

مصرف چربی های ترانس حتی اگر غذاهای پرکالری نخورید باز هم باعث تجمع چربی ها در ناحیه ی شکم می شود

نتایج پژوهشی که در سال 2009 روی موش های آزمایشگاهی انجام شد نشان می دهد مصرف زیاد مورد صحرایی چربی های دور شکم را کاهش می دهد. در واقع با وجود این که این موش های آزمایشگاهی غذاهای خیلی چربی نیز می خوردند اما با مصرف زیاد مورد صحرایی تجمع چربی های شکمشان کمتر شده است. به عقیده ی محققان آنتی اکسیدان های موجود در مورد صحرایی سوخت و ساز گلوسیدها (از دلایل به وجود آورنده ی چربی های دور شکم) را بهبود می بخشند.

گیاه شیرین بیان بجوید

بر اساس نتایج یک پژوهش ژاپنی که در سال 2007 انجام شد، فلاوونوئیدهای موجود در گیاه شیرین بیان از تجمع چربی در ناحیه شکم جلوگیری به عمل می آورند. توصیه می کنیم به جای آدامس یا آب نبات چوب گیاه شیرین بیان را بجویید.

نوشته شده در جمعه 1 اردیبهشت1391ساعت 17:35 توسط مهتاج احسانی|


آخرين مطالب
» تغذیه و لاغری
» تغذیه مناسب و ویتامین
» میوه هایی نادر
» تغذیه مناسب و تیرویید
» تغذیه و میوه
» تغذیه وبادام زمینی
» تغذیه مناسب و ویتامین
» تغذیه مناسب و سلامتی
» تغذیه مناسب و کلیه
» تغذیه مناسب و زنجبیل

Design By : Pichak